line-chart inbox tachometer pencil search-plus quote-right quote-left share-alt smile-o birthday-cake thumbs-o-up lightbulb-o trophy pie-chart user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

ICT-talent herkennen: gebruik de 9 Grid Matrix en deze 4 eigenschappen

Nicole Haring - vrijdag 22 december 2017

Goed ICT-personeel is schaars: gebruik deze technieken om nieuw ICT talent aan te trekken en bestaand talent te ontwikkelen. 

Goed ICT-personeel is schaars. De talenten zijn lastig te vinden en het valt bovendien niet altijd mee om die binnen de organisatie te behouden. Gelukkig bestaan er een paar handvatten om dit een stukje gemakkelijker te maken. Dat begint met een HR-model om strategisch na te denken over ICT-talent. En vraagt vervolgens om de focus op een aantal belangrijke eigenschappen.


ICT-talent herkennen met een HR-model: 9 Grid Talentontwikkeling

De 9 Grid voor Talentontwikkeling is veelgebruikt door HR-managers, op zoek naar talent binnen de organisatie. En op zoek naar nieuw potentieel, om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Op HR-blog Expand wordt duidelijk uitgelegd hoe het HR-model van de 9 Grid voor Talentontwikkeling werkt. Het is de kunst om aan de hand van performance en potentieel goed te kijken naar kandidaten die u binnen de organisatie nodig heeft. Dat zijn Core Performers, Rising Stars, Agile High Performers en Stars.

Het betekent in de praktijk dat ICT talent excelleert in performance of in potentieel. Of dat het personeel als een echte Star het beste van die twee werelden biedt. Of dat het als een Core Performer voldoende van beiden biedt, maar dat er nog enige ruimte is voor verbetering.

Buiten deze vier type kandidaten om is er sprake van te weinig breedontwikkeld ICT-talent, om de organisatie daarmee daadwerkelijk een stap verder te helpen. Een Professional Subject Expert kan uitstekend uit de voeten met een belangrijke taak, maar heeft aan de andere kant weinig potentieel. Terwijl een Potential Gem veel te bieden heeft, maar op dit moment nog weinig realiseert. Een Solid Performer, Inconsistent Performer en met name de Termination Risk vormen geen ICT-talent voor de organisatie. Sterker nog, dit zijn de kandidaten van wie u waarschijnlijk beter afscheid kunt nemen. 


4 eigenschappen van bijzondere ICT-talenten

Maar, hoe herkent u dan de Stars, Rising Stars, Agile High Performers en Core Performers? Dat kan aan de hand van 4 eigenschappen. Goed ICT-talent binnen of (nog) buiten de organisatie:

 • Is goed in relaties
  Niet het eerste waar u waarschijnlijk aan denkt bij ICT-talent. Veel van het talent is goed in het eigen vakgebied, maar communiceert niet altijd even goed met anderen. Het is juist interessant om daar wel naar op zoek te gaan. Op die manier kan ICT-talent de organisatie daadwerkelijk verder helpen. Door goede relaties met anderen aan te gaan en op die manier het niveau van andere organisaties te overstijgen. 
   
 • Verdiept zich in gedrag
  Steeds meer ICT-talent werkt aan functionaliteiten en technische mogelijkheden, direct van invloed op de gebruikerservaring door consumenten. Of door zakelijke gebruikers. Maar altijd door mensen, die daarmee moeten werken. Op basis van hun gedrag. Goed ICT-talent heeft een voorliefde voor gedrag. Om dat te begrijpen en vervolgens op de juiste manier in de functionaliteiten of gebruikersomgeving te verwerken. 
   
 • Is alert
  Het ICT-talent heeft eventuele storingen door voordat die zich ontwikkelen. Om problemen te voorkomen en er in plaats daarvan voor te zorgen dat alles soepel blijft draaien. Alert op mogelijke fouten, storingen en op de manier waarop anderen ergens gebruik van willen maken. Om daar op voorhand alvast op in te spelen. 
   
 • Werkt graag samen
  Tenslotte werkt het werkelijke ICT-talent graag samen. Vanuit meerdere perspectieven aan één taak, om er vanuit alle disciplines voor te zorgen dat er een goed product ontstaat. ICT vanuit vakkennis en theorie, maar ook met oog voor de praktijk en de andere vakgebieden die een rol spelen.
   

Wat dat betreft is het vinden van ICT-talent nog niet zo gemakkelijk. Deze handvatten zorgen ervoor dat goed duidelijk is welke eigenschappen het échte talent bevat. En hoe u binnen de organisatie strategischer kunt kijken naar huidig personeel, de ontwikkeling daarvan en het aantrekken van nieuw ICT-talent.

Wellicht kan ICTerGezocht u helpen in uw zoektocht? Bekijk hoe ons platform werkt!

ICT-talent herkennen: gebruik de 9 Grid Matrix en deze 4 eigenschappen Score: 9.1 Stemmen: 118
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl