ICT-talent herkennen: gebruik de 9 Grid Matrix en deze 4 eigenschappen

ICT-talent herkennen: gebruik de 9 Grid Matrix en deze 4 eigenschappen

Goed ICT-personeel is schaars: gebruik deze technieken om nieuw ICT talent aan te trekken en bestaand talent te ontwikkelen.

Goed ICT-personeel is schaars. De talenten zijn lastig te vinden en het valt bovendien niet altijd mee om die binnen de organisatie te behouden. Gelukkig bestaan er een paar handvatten om dit een stukje gemakkelijker te maken. Dat begint met een HR-model om strategisch na te denken over ICT-talent. En vraagt vervolgens om de focus op een aantal belangrijke eigenschappen.

ICT-talent herkennen met een HR-model: 9 Grid Talentontwikkeling

De 9 Grid voor Talentontwikkeling is veelgebruikt door HR-managers, op zoek naar talent binnen de organisatie. En op zoek naar nieuw potentieel, om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Op HR-blog Expand wordt duidelijk uitgelegd hoe het HR-model van de 9 Grid voor Talentontwikkeling werkt. Het is de kunst om aan de hand van performance en potentieel goed te kijken naar kandidaten die u binnen de organisatie nodig heeft. Dat zijn Core Performers, Rising Stars, Agile High Performers en Stars.

Het betekent in de praktijk dat ICT talent excelleert in performance of in potentieel. Of dat het personeel als een echte Star het beste van die twee werelden biedt. Of dat het als een Core Performer voldoende van beiden biedt, maar dat er nog enige ruimte is voor verbetering.

Buiten deze vier type kandidaten om is er sprake van te weinig breedontwikkeld ICT-talent, om de organisatie daarmee daadwerkelijk een stap verder te helpen. Een Professional Subject Expert kan uitstekend uit de voeten met een belangrijke taak, maar heeft aan de andere kant weinig potentieel. Terwijl een Potential Gem veel te bieden heeft, maar op dit moment nog weinig realiseert. Een Solid Performer, Inconsistent Performer en met name de Termination Risk vormen geen ICT-talent voor de organisatie. Sterker nog, dit zijn de kandidaten van wie u waarschijnlijk beter afscheid kunt nemen.

4 eigenschappen van bijzondere ICT-talenten

Maar, hoe herkent u dan de Stars, Rising Stars, Agile High Performers en Core Performers? Dat kan aan de hand van 4 eigenschappen. Goed ICT-talent binnen of (nog) buiten de organisatie:

  • Is goed in relaties
    Niet het eerste waar u waarschijnlijk aan denkt bij ICT-talent. Veel van het talent is goed in het eigen vakgebied, maar communiceert niet altijd even goed met anderen. Het is juist interessant om daar wel naar op zoek te gaan. Op die manier kan ICT-talent de organisatie daadwerkelijk verder helpen. Door goede relaties met anderen aan te gaan en op die manier het niveau van andere organisaties te overstijgen.
  • Verdiept zich in gedrag
    Steeds meer ICT-talent werkt aan functionaliteiten en technische mogelijkheden, direct van invloed op de gebruikerservaring door consumenten. Of door zakelijke gebruikers. Maar altijd door mensen, die daarmee moeten werken. Op basis van hun gedrag. Goed ICT-talent heeft een voorliefde voor gedrag. Om dat te begrijpen en vervolgens op de juiste manier in de functionaliteiten of gebruikersomgeving te verwerken.
  • Is alert
    Het ICT-talent heeft eventuele storingen door voordat die zich ontwikkelen. Om problemen te voorkomen en er in plaats daarvan voor te zorgen dat alles soepel blijft draaien. Alert op mogelijke fouten, storingen en op de manier waarop anderen ergens gebruik van willen maken. Om daar op voorhand alvast op in te spelen.
  • Werkt graag samen
    Tenslotte werkt het werkelijke ICT-talent graag samen. Vanuit meerdere perspectieven aan één taak, om er vanuit alle disciplines voor te zorgen dat er een goed product ontstaat. ICT vanuit vakkennis en theorie, maar ook met oog voor de praktijk en de andere vakgebieden die een rol spelen.

Wat dat betreft is het vinden van ICT-talent nog niet zo gemakkelijk. Deze handvatten zorgen ervoor dat goed duidelijk is welke eigenschappen het échte talent bevat. En hoe u binnen de organisatie strategischer kunt kijken naar huidig personeel, de ontwikkeling daarvan en het aantrekken van nieuw ICT-talent.

Wellicht kan ICTerGezocht u helpen in uw zoektocht? Bekijk hoe ons platform werkt!

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wat verdient een front-end developer? Het complete overzicht

Wat verdient een front-end developer in Nederland? Wat is het maandelijkse brutoloon per opleidingsniveau en dienstverband?
Michiel van der Avoird 19 apr 2018

Wat is het verschil tussen Junior, Medior en Senior carrièreniveau?

Een onderverdeling in junior-, medior- en senior carrièreniveau geeft inzicht in het kennis- en vaardigheidsniveau van ICT-professionals.
Michiel van der Avoird 24 mrt 2020
 
check