Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl

Delen

Mobiel solliciteren opvallend ondergeschoven kindje op internet

door Nicole Haring
592x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Mobiel solliciteren is opvallend beperkt beschikbaar. Terwijl er goede mogelijkheden bestaan. ICTerGezocht bewijst het met 3 oplossingen. 

De gemiddelde smartphone is inmiddels de meest compacte computer in huis. Nog altijd geschikt om traditioneel mee te bellen, maar vooral populair vanwege de berichtenapps, sociale media en de mobiele browser. Om zomaar wat mee te surfen, nieuwe aankopen te doen, informatie op te zoeken en ook steeds vaker mobiel te solliciteren.

Tenminste, op vacaturesites die daarvoor geschikt zijn. Vacaturesites zijn nog opvallend traditioneel ingericht. De grote websites met vacatures hebben over het algemeen wel een mobiel webdesign, maar het ontbreekt er aan mogelijkheden om mobiel te solliciteren. Opvallend, omdat sinds 2017 maar liefst 75 procent van al het internetverkeer afkomstig is van mobiele apparaten. 

75 procent van al het internetverkeer is mobiel

Dit blijkt uit onderzoek door Zenith, dat vorig jaar al keek naar de manier waarop we onder andere in Nederland gebruik maken van het internet. In 2012 waren smartphones en andere mobiele apparaten nog goed voor slechts 40 procent van het totale internetverkeer. Voor 2016 werd een percentage van 71 voorspeld. Dit kwam uiteindelijk uit op 68 procent.

In 2017 groeide de markt en dat lijkt ook in 2018 weer niet anders te zijn. Daardoor is inmiddels 75 procent van het internetverkeer afkomstig van mobiele apparaten en zal dat volgend jaar zelfs een kleine 80 procent zijn. Het geeft goed aan hoe we eigenlijk niet meer zonder onze smartphone kunnen. Niet tijdens het surfen en shoppen, maar ook niet als we willen solliciteren op functies die ons aanspreken. 

Mobiel solliciteren: 3 mogelijkheden

Toch zijn de mogelijkheden om mobiel te solliciteren nog opvallend beperkt. Het houdt vaak op bij een mobiele website of een responsive webdesign. De systemen zijn ingericht op het gebruik van een desktop computer. Het is belangrijk om het CV te uploaden vanaf een computer of een formulier in te vullen dat niet geoptimaliseerd is voor mobiele schermen. Dat maakt het lastig om thuis vanaf de bank, onderweg of elders te solliciteren op interessante functies. Terwijl onderzoek keer op keer uitwijst dat we juist op die momenten graag gebruik maken van internet, op onze smartphone.

Bij ICTerGezocht doen we dat graag anders. We bieden 3 mogelijkheden voor mobiel solliciteren:

 • Vacature e-mailen
  Op een smartphone vacatures bekijken en die bij interesse gewoon mailen naar de eigen inbox. Om onderweg of elders met een mobiele telefoon te zoeken naar passende vacatures. En eenmaal gevonden, dan is het eenvoudig om een mailtje aan te maken en die naar de eigen inbox te versturen. Om op een later moment de sollicitatie te doen. Het is de methode die een aantal andere vacaturesites ook gebruiken. Gelukkig zijn er 2 alternatieven beschikbaar voor iedereen die wel meteen aan de slag wil.
   
 • CV uit de cloud
  Zoals we tegenwoordig allemaal onze smartphone gebruiken om over het internet te surfen maken we ook graag gebruik van de cloud. Onze belangrijke documenten staan in Dropbox, OneDrive, GoogleDrive of iCloud. Het is de ideale plaats voor een CV, om die ook tijdens een mobiele sollicitatie zonder problemen te kunnen toevoegen. Mobiel solliciteren met een CV uit de cloud, waardoor het niet nodig is om die apart te uploaden vanaf een (desktop) computer. 
   
 • Solliciteren met een account
  En voor iedereen die zijn of haar CV liever niet toevertrouwt aan de cloud is er de mogelijkheid om te solliciteren met een eigen account op de site. Het is mogelijk om daarin eenmalig het CV te uploaden, om daar vervolgens gebruik van te kunnen maken. Tijdens het solliciteren vanaf een computer en tijdens het mobiel solliciteren. Om het gemakkelijker te maken ook onderweg een sollicitatie de deur uit te doen, voor meer kans op een passende nieuwe uitdaging.


Er bestaan wat dat betreft uitstekende mogelijkheden voor het mobiel solliciteren. Het CV is in het verleden een belangrijke bottleneck gebleken en is dat bij verschillende vacaturesites helaas nog steeds. We laten bij ICTerGezocht graag zien hoe daar slimmer mee om kan worden gegaan. De 3 mogelijkheden maken het immers eenvoudig om ook gewoon onderweg of thuis vanaf de bank een sollicitatie te doen, zonder dat daar een computer aan te pas hoeft te komen. De populaire smartphone is op die manier het ideale middel om de kans op een nieuwe baan sterk te vergroten.


Solliciteer nu zelf via je mobiel op onze openstaande ICT vacatures!

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar ICT'ers.

Bekijk alle ICT vacatures