user question-circle dropbox exclamation folder-open-o sign-in exclamation-triangle ban youtube building-o icon-mouse-pointer angle-down angle-up location-arrow file-text-o heart-o heart envelope bars comment times info-circle envelope-o thumb-tack list-alt google lock at map-marker search twitter linkedin facebook bold users bar-chart home chevron-left chevron-right check chevron-down chevron-up file-pdf-o eye filter pencil-square-o database rss-square link whatsapp cogs upload calender plus minus picture-o sort step-backward step-forward weixin share share shopping-cart circle download level-up star phone check-square-o clock-o arrow-up trash-o external-link arrow-down price-tag

Waar wacht je nog op? Schrijf je in en word koning van je carrière!

Tijd om te switchen van baan? Stel jezelf deze 7 vragen

Nicole Haring - dinsdag 18 juli 2017

Ontdek met de antwoorden op 7 vragen of je klaar bent om te switchen van baan. Test of je klaar bent voor de volgende stap in je loopbaan. 

Een uitdagende nieuwe functie met de kans om verder te groeien. Of veilig op het oude nest met de zekerheid van een goed salaris. Wellicht hink je op twee gedachten, waarbij je twijfelt om te switchen van baan.

Benieuwd of je er klaar voor bent om te wisselen en een verandering in je loopbaan aan te brengen? Stel jezelf de volgende 7 vragen. Ontdek op die manier of dit voor jou hét moment is om de move te maken. 

 • Hoe lang kan ik hier nog blijven werken?
 • Ben ik bang om van baan te wisselen?
 • Word ik enthousiast van een eventuele nieuwe functie?
 • Zie ik ergens anders meer perspectief?
 • Kan ik mezelf hier persoonlijk blijven ontwikkelen?
 • Kan ik vragen om salarisverhoging?
 • Zijn er veranderingen mogelijk binnen mijn huidige functioneren?
   

Hoe lang kan ik hier nog blijven werken?

De meest essentiële en veelal ook eenvoudigste om te beantwoorden: hoe lang kun je nog bij je werkgever blijven werken? Staan er functies op de tocht of zit er aan de andere kant juist nog groei in? 

Tip: probeer dit ook eens te peilen bij collega’s. Vaak kunnen jullie samen heel aardig beredeneren hoe de organisatie ervoor staat en wat de (nabije) toekomst zal brengen.

Kun je er lang genoeg blijven werken? Dan is dat in ieder geval geen reden om weg te gaan. Mochten er wel redenen zijn om te twijfelen kan dat een prettige stok achter de deur vormen om in ieder geval eens verder te gaan kijken. 


Zijn er veranderingen mogelijk binnen mijn huidige functioneren?

Ben je niet tevreden over je huidige functie, is er bijvoorbeeld sprake van te weinig uitdaging? Ga dan na of het mogelijk is om daar veranderingen in aan te brengen. Heb je de kans om er andere verantwoordelijkheden bij te krijgen of kun je de werkdruk juist wat verlagen, dan is dat een interessante wijziging. Zorg er daarmee voor dat je de situatie aan kunt passen naar je smaak. Zoals verbouwen in plaats van verhuizen. 


Kan ik vragen om salarisverhoging?

Ligt het (deels) aan het magere salaris dat je verdient? Ga dan na of het mogelijk is om salarisverhoging aan te vragen. Peil dit opnieuw eens bij collega’s of open voorzichtig het gesprek met je leidinggevende.

Tip: buiten het salaris om kun je vragen om betere secundaire voorwaarden of een opleiding, zodat je je toch weer verder kunt ontwikkelen. 


Kan ik mezelf hier persoonlijk blijven ontwikkelen?

Geen mogelijkheden tot salarisverhoging en zit ook de persoonlijke ontwikkeling er (voorlopig) niet in? Dan is het wellicht een beter idee om te wisselen van baan. Met name persoonlijke ontwikkeling levert je ontzettend veel op. Indien je die kans elders wel kunt grijpen is het waarschijnlijk een goed idee om je daar in ieder geval op te oriënteren. 


Zie ik ergens anders meer perspectief?

Bekijk je af en toe al vacatures en ontdek je bedrijven waar je graag voor zou werken? Zodra je ergens anders meer perspectief zit is het een goed idee om daar met meer aandacht naar te kijken. Wat is het perspectief dat je ziet en heb je die mogelijkheden eventueel ook bij de organisatie waar je nu werkt?

Zodra je elders meer perspectief ziet is het een goed idee om daar verder te kijken naar de mogelijkheden. Je kunt eventueel je leidinggevende of iemand anders bij je huidige bedrijf aangeven waar je naar kijkt. Probeer het voorzichtig te brengen, om aan te geven dat je op dit moment wat mist. Wellicht zijn de perspectieven er ook bij het bedrijf waar je nu werkt. 


Word ik enthousiast van een eventuele nieuwe functie?

Merk je dat je opbloeit zodra je leest over andere functies? Geven anderen je aan dat je er enthousiast over praat? Dat is een belangrijk teken aan de wand. De kans is in dat geval groot dat je er inderdaad verstandig aan doet om een overstap te maken. Het geeft aan dat je het eigenlijk niet meer naar je zin hebt in de functie waar je op dit moment werkt.


Ben ik bang om van baan te wisselen?

Enthousiast en zie je meer perspectief in een andere functie? En wissel je toch niet van baan? Probeer dan na te gaan waar die angst vandaan komt. Is het de zekerheid van een salaris of het team waarmee je werkt? Laat je niet regeren door angst. We zijn verbazingwekkend goed bedeeld met een enorm aanpassingsvermogen, waardoor de overstap naar een nieuwe functie vaak soepeler verloopt dan je zou denken.


Ben je bereid te switchen van IT baan? Bekijk dan nu de nieuw beschikbare IT banen of schrijf je direct in als ICT-er!

Tijd om te switchen van baan? Stel jezelf deze 7 vragen Score: 9.3 Stemmen: 98
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl