Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

Salarisindicatie geven in je ICT vacature: ja of nee?

door Michiel van der Avoird
1.687x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Werkgevers kunnen zichzelf en werkzoekenden een hoop moeite besparen door in hun vacature(s) een salarisindicatie te geven.

Van baan veranderen doe je niet zomaar. Voor de meeste werkzoekenden gaat het proces ongeveer zo: je stelt een cv op met je werkervaring. Vervolgens doorzoek je vacaturebanken en andere online bronnen om ICT-vacatures te vinden die aansluiten bij jouw locatie, sector en werkervaring.

Met wat geluk heb je beet en kun je uit een vacaturetekst opmaken met wat voor bedrijf je van doen hebt en wat de functie precies inhoudt. Je zult in dit stadium echter vaker niet dan wel accuraat worden geïnformeerd over het bijbehorende salaris. Hoe komt dat?

Traditionele versus progressieve zienswijzen
Traditie is een van de grootste obstakels voor innovatie. Het kan de ontwikkeling van een heel vakgebied afremmen. In de context van HR zijn recruiters intrinsiek geconditioneerd om salarisindicaties weg te laten. In het beste geval omdat ze zich aan procedurele normen moeten houden, in het slechtste geval omdat ze invloed op kandidaten willen uitoefenen. Wat de beweegredenen ook moge zijn: de discussie blijft vaak ondoorzichtig.

Niet alle bedrijven hangen zo'n traditionele zienswijze aan. Zij vermelden het salarisbereik juist wél in hun vacatures. Wil jij het ook zo aanpakken? We geven verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om informatie over het loon toe te voegen aan functieomschrijvingen.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 18.683 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

Waarom het salaris vermelden in ICT-vacatures?

Kostenbesparing & efficiënter werven
Werkgevers investeren grote sommen geld in (het opbouwen van) hun employer brand. Alle positieve aspecten van het werken bij een organisatie worden hierbij benadrukt. Het niet vermelden van het salaris(bereik) in vacatures staat hiermee in contrast. Kandidaten blijven in het ongewisse en raken ontmoedigd, waardoor ICT werkgevers niet het maximale rendement uit hun investeringen halen.

Traditionele recruitmentstrategieën zijn gericht op volume, op het genereren van zoveel mogelijk sollicitaties. Het sourcen, screenen en interviewen van een groot aantal kandidaten kan echter bijzonder tijdrovend zijn. Werkgevers die in een vroeg stadium een bedrag noemen, ontvangen alleen sollicitaties van ICT'ers voor wie het in de vacature genoemde bedrag geen obstakel vormt. Er wordt geen tijd verspild aan kandidaten die niet in dienst genomen kunnen worden.

Een positieve kandidaat-ervaring: transparantie wordt gewaardeerd
User experience (UX) is al jaren een trendy onderwerp in het recruitmentvak. Bedrijven die een open houding aannemen ten aanzien van het salaris in vacatures weten dit op waarde te schatten. Transparantie wordt op prijs gesteld. Een pakkende vacaturetekst omschrijft het bedrijf, het takenpakket, de vereiste vaardigheden en de benodigde werkervaring. Aangevuld met een salarisindicatie biedt dit kandidaten een helder perspectief. Er kan een afgewogen beslissing worden genomen. Zelfs degenen die niet solliciteren zullen deze openheid op prijs stellen.

Werknemersbehoud
Een andere reden waarom werkgevers besluiten geen indicatie te geven, is omdat ze bang zijn om hun bestaande personeel tegen het hoofd te stoten. Aangenomen wordt dat deze werknemers zichzelf niet op de hoogte stellen van marktconforme salarissen, een fikse misrekening. In realiteit weten deze IT'ers meer dan je denkt. Meer dan ooit zijn ze bereid om openlijk over hun inkomen te praten.

Werkgevers die hun personeel willen behouden voor de lange termijn, zullen een proactieve en transparante houding moeten aannemen met betrekking tot het exacte takenpakket van een functie, geldelijke beloningen en loopbaantrajecten. Een lakse houding hieromtrent zal leiden tot een hoger personeelsverloop.
 

Hoe vermeld je het salaris in je vacature op ICTerGezocht.nl?

Op ICTerGezocht.nl kun je in je vacature uitgebreid aangeven wat het salaris voor een bepaalde functie is. De matching verbetert hierdoor aanzienlijk: je ontvangt alleen sollicitaties van kandidaten die instemmen met het genoemde bedrag.  Je bent geen tijd kwijt aan ICT'ers die je niet in dienst kunt nemen.

Salarisindicatie geven: exact bedrag vermelden
Noem een exact bedrag per maand, jaar of uur:
Screenshot vacatureformulier: optie salaris vermelden -  ‘exact bedrag per maand, jaar of uur'

Salarisbereik vermelden
Een range (bereik) met een minimum en maximum brutosalaris per uur, maand of jaar vermelden kan natuurlijk ook:
Screenshot vacatureformulier: optie salarisbereik vermelden – ‘minimum- en maximumbedrag per maand, jaar of uur'

Geen indicatie van het salaris geven
Geef je liever geen openheid van zaken? Kies dan de optie ‘in overleg te bepalen'. Een nadere toelichting is bij deze keuzemogelijkheid aan te raden.
Screenshot vacatureformulier: optie salaris(bereik) niet vermelden – ‘in overleg te bepalen'

Kom via ons platform in contact met 18.683 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Amsterdam 1 uur geleden
Uden 3 uur geleden
Lent 4 uur geleden
Eindhoven 5 uur geleden
Den Haag 8 uur geleden
Goor 8 uur geleden
Amsterdam 8 uur geleden
Goes 23 uur geleden
Woerden Gisteren
Castricum 2 dagen geleden