Michiel van der Avoird
Head of Content & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

ICT werving en selectie in 14 stappen

door Michiel van der Avoird
632x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Welke fasen doorloop je bij de werving en selectie van ICT personeel? Hoe selecteer je de juiste kandidaat? Volg dit stappenplan en nodig de beste sollicitanten uit voor een gesprek.

1. Plannen

Maak een planning met een tijdlijn, wervingsaanpak, selectiecommissie, selectiecriteria, sollicitatievragen en beoordelingsinstructies. Zorg dat alle betrokkenen het eens zijn met de indeling en aanpak van het wervingsproces.

2. Functievereisten

Definieer beoordelingscriteria voor nieuwe werknemers en verwerk deze in de functievereisten. Som de gewenste minimale werkervaring, vaardigheden, opleidingsniveaus, kwalificaties en competenties op voor elke vacature.

3. Functieomschrijving

De overeengekomen functie-eisen vormen de basis voor de functieomschrijving. Geef een taakoverzicht en beschrijf de voordelen van werken voor het bedrijf; werkplekomgeving, het salaris, et cetera. Richt de vacaturetekst op de juiste doelgroep, hanteer een correcte functienaam en pleeg zoekwoordenonderzoek. Vertel een eerlijk, kort maar krachtig verhaal en verwerk opsommingen in de tekst. Eindig met een call-to-action.

4. Sourcing via de juiste kanalen

Verspreid de vacature intern, zodat bestaande werknemers kunnen solliciteren of doorverwijzen. Plaats de vacature ook op een speciale werken-bij pagina, social media kanalen en ICTerGezocht.nl. Maak solliciteren via mobiele apparaten zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 21.874 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's

5. Screening

Beoordeel ontvangen cv's en sollicitatiebrieven. Dat kan handmatig maar ook automatisch: AI-oplossingen kunnen je bijvoorbeeld helpen bij cv-screening, het wegfilteren van niet-gekwalificeerde kandidaten en de planning van vervolgstappen.

6. Screeningsgesprek

Verklein indien nodig de kandidatenpool met behulp van telefonische screening. Beschikt een kandidaat over de minimaal vereiste kwalificaties, vaardigheidsniveaus en werkervaring? Vertel hoe het selectieproces eruit ziet als het antwoord ‘ja' is.

7. Sollicitatiegesprek

Plan gesprekken met geschikte kandidaten. Scheid het kaf van het koren met een goede set sollicitatievragen over onder andere werkervaring, vaardigheden, werkverleden en beschikbaarheid. Kijk verder dan technische kwalificaties. Plan aanvullende gesprekken met een leidinggevende en/of specialist als dat noodzakelijk is.

8. Sollicitanten beoordelen

Neem vóór, tijdens of na sollicitatiegesprekken eventueel een of meer persoonlijkheidstests af om geschiktheid voor de baan te beoordelen. Voer assessments uit om onmisbare professionele vaardigheden aan te tonen.

9. Achtergrondcontrole

Mogelijke onderdelen:
 
 • Strafblad opvragen
 • Arbeidsverleden en geschiktheid verifiëren
 • Kredietcontrole
 • Controleer sociale media-accounts om er zeker van te zijn dat de nieuwe werknemer het bedrijf op een professionele manier zal vertegenwoordigen.

10 Referentiecontrole

Verifieer het werkverleden van de kandidaat. Doe een referentiecheck en stel vragen over geleverde prestaties en sterke of zwakke punten. Vraag ook of de voormalige werkgever deze ICT'er opnieuw in dienst zou nemen, mocht die mogelijkheid zich voordoen.

11. Beslissen

Beoordeel sollicitanten op basis van sollicitatiegesprekken, werkervaring, testuitslagen, referenties en andere relevante informatie en selecteer meerdere kandidaten. Start het wervingsproces opnieuw als er geen kandidaten zijn die aan de gestelde criteria voldoen.

12. Baanaanbod

Doe een baanaanbod en vermeld het salaris, de startdatum en andere arbeidsvoorwaarden die onderdeel uitmaken van de overeenkomst met de aspirant-werknemer. Zorg dat hij de voorwaarden van het aanbod begrijpt. De kandidaat kan akkoord gaan en ondertekenen, onderhandelingen starten of het aanbod afwijzen.

13. Plaatsing

Heeft de kandidaat het aanbod aanvaard? Neem de ICT'er in dienst en gebruik deze checklist:
 
 1. Identiteitscontrole
 2. Aanmelding bij de belastingdienst
 3. Loonadministratie opstarten
 4. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen
 5. Arbeidsovereenkomst opstellen
 6. Verzekeringen nalopen
 7. Veilige werkomgeving garanderen 

14. Onboarding

Verwelkom de nieuwe medewerker tenslotte met een uitgebreid inwerkprogramma. Geef een rondleiding op de werkplek, houd een kennismakingsronde met collega's, wijs een mentor aan en geef informatie over beleid, procedures en huisregels.

Kom via ons platform in contact met 21.874 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Amsterdam Gisteren
Rotterdam Gisteren
Rotterdam Gisteren
Amsterdam Gisteren
Venlo Gisteren
Rotterdam 1 dagen geleden
Amsterdam 1 dagen geleden
Laren (NH) 94 dagen geleden
Groningen 182 dagen geleden
Noordwijk (ZH) 687 dagen geleden