Hoe herken je een goede cloud engineer? 8 vaardigheden

Michiel van der Avoird - dinsdag 16 juli 2019

Overweeg je een cloud engineer in dienst te nemen? Eerder beschreven we wat deze veelzijdige ICT’er zoal doet, in dit blog vertellen we over welke vaardigheden hij of zij moet beschikken.

1. Opslag

Data staat centraal bij cloud computing, het is belangrijk dat je begrijpt waar en hoe het wordt opgeslagen. Bedrijfsgegevens worden aangesproken vanuit meerdere verbonden bronnen. Afhankelijk van de bedrijfsbehoeften kan gekozen worden uit een openbare, private of hybride cloudopslag.


2. Cloudtypen en -migratie

Een combinatie van deze typen cloud services wordt de norm. Cloud professionals moeten zo'n mix van diensten kunnen beheren. Ook moeten zij systemen, applicaties en gevoelige data zonder problemen kunnen migreren, implementeren en integreren. Met kennis van meerdere omgevingen kunnen mogelijke risico’s en downtime worden voorkomen. De drie grootste platforms zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform.


3. Databases

Het kunnen opzetten, implementeren en beheren van databases is een veelgevraagde skill. Kennis van een databasezoektaal en gerelateerde platforms is vereist om de groeiende schat aan inzichten die voortkomen uit gegevensanalyse te kunnen benutten. Naast SQL zijn MySQL, MongoDB of Hadoop de meest voorkomende talen.


4. Programmeervaardigheden

Cloud-computing omgevingen bieden schaalvoordelen waardoor applicaties sneller kunnen worden gebouwd en geïmplementeerd. Open source programmeertalen zoals Python, Perl en Ruby winnen ieder jaar aan populariteit. Andere meer conventionele favorieten zijn PHP, Java en .NET.


5. Kunstmatige intelligentie (AI) en Machine learning (ML)

Internationaal onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt dat AI in 2020 wereldwijd 2,3 miljoen banen zal genereren. Dat zijn er meer dan de 1,8 miljoen die er naar verwachting zullen verdwijnen door de opkomst van AI.

Vaardige ICT’ers met uitgebreide kennis van algoritmen, voorspellingstechnieken, statistieken en programmeertalen kunnen de stap naar de cloud maken. Het Google AI Platform is bijvoorbeeld een end-to-end service waarop cloud engineers en datawetenschappers hun eigen modellen kunnen bouwen, testen en implementeren. De service biedt ‘snelle, schaalbare en gebruiksvriendelijke AI-producten voor machine learning, video- en afbeeldingsanalyse, spraakherkenning en meertalige verwerking.’


6. Beveiliging

De gevolgen van ontoereikende beveiliging, compliance en betrouwbaarheid in de cloud kunnen desastreus zijn. Een datalek kan resulteren tot significante financiële schade en gelieerde partijen in grote verlegenheid brengen. De behoefte aan betrouwbare cloudbeveiliging blijft gestaag toenemen, ICT’ers met een specialisatie in cloud security blijven daarom gewild. CCSP-certificeringen (Certified Cloud Security Professional) bieden legio carrièremogelijkheden.
 

7. Functiegerelateerde vaardigheden

De beste cloudtechnici hebben talenten die meerdere domeinen beslaan; van IT-architectuur tot softwareontwikkeling en procesmanagement. Afhankelijk van hun specialiteit, zijn zij bekend met concepten als containers, virtualisatie en automatiseringssoftware. Voor bijvoorbeeld projectplanning is strategisch inzicht met betrekking tot beschikbaarheid, schaalbaarheid en noodherstel vereist.

Werkgevers en recruiters op ICTerGezocht.nl zoeken cloud-ingenieurs met minimaal drie tot vijf jaar op het gebied van:
 
 • Open source-technologie
 • Systeemtechnologie
 • Softwareontwikkeling
 • Programmeer- en scriptingtalen
 • Cloudprovidersomgevingen
 • Ontwerp cloudservices
 • Besturingssystemen
 • Virtualisatietechnologie
 • Databases; architectuur en opslag
 

8. Softskills

Tot slot moeten cloudtechnici alle traditionele softskills bezitten voor succes in een zakelijke omgeving:
 
 • Leiderschapsvaardigheden
 • Personeelsmanagement
 • Strategische planning
 • Innovatie en creativiteit
 • Organiserend vermogen
 • Communicatievaardigheden
 • Onderhandelingsvaardigheden

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk vacatures voor de veelzijdige functie van cloud engineer. Ben je op zoek naar een cloudspecialist? Bekijk onze mogelijkheden voor werkgevers en recruiters.
Hoe herken je een goede cloud engineer? 8 vaardigheden Score: 7.9 Stemmen: 238

Kom in contact met 4.591 beschikbare ICT-ers
(System Engineer)

Bekijk deze kandidaten
Amersfoort 16 uur geleden
Beek (LI) 22 uur geleden
Maastricht 23 uur geleden
De Meern Gisteren
Enschede Gisteren
Zoetermeer Gisteren
Den Haag Gisteren
Schijndel Gisteren
Utrecht Gisteren
Eindhoven Gisteren
 1. ICTerGezocht.nl
 2. Blog ICTerGezocht.nl