Vind ICT-ers in onze CV-database met Boolean Search

Nicole Haring - dinsdag 14 februari 2017

ICTerGezocht.nl biedt de optie tot het doorzoeken van de CV-database door middel van de Boolean Search zoekmethode.
Met behulp van Boolean Search kunt u kandidaten vinden die voldoen aan meerdere eisen en wensen dan alleen een enkele functie als systeembeheerder.

Wat is Boolean Search?
Boolean Search is een vorm van zoeken waarbij u zoekwoorden kunt combineren met specifieke boolean "operators" zoals o.a. AND, OR, NOT om daarmee meer relevante zoekresultaten te verkrijgen.
Bij het doorzoeken van de CV-database van ICTerGezocht.nl voert u normaal gesproken de functietitel in van de gewenste kandidaat. Door het toevoegen van de boolean operators kunt u bv. op meerdere functietitels tegelijk zoeken. Daarnaast kunt u o.a. woorden uitsluiten binnen het resultaat en zoeken op zinsdelen.

Voorbeelden

  • Java AND Programmeur

Met de AND operator kunt u zoeken naar meerdere zoekwoorden tegelijkertijd. In dit voorbeeld moeten worden enkel de CV's getoond die voldoen aan zowel het zoekwoord Java als het zoekwoord Programmeur. Beide zoekwoorden moeten voorkomen in het CV. 

  • Java OF Programmeur

Met de OF operator kunt u zoeken op 1 van de zoekwoorden. In dit voorbeeld moet of Java of Programmeur of een combinatie van beiden voorkomen in het CV. 

  • "Java Programmeur"

Met behulp van quotes kunt u zoeken op een zinsdeel. In dit geval moet het zinsdeel "Java Programmeur" in zijn geheel en in deze exacte vorm voorkomen in het CV. 

  • Java AND NOT Programmeur

Met de NOT operator kunt u zoekwoorden uitsluiten binnen het zoekresultaat. In dit voorbeeld moet Java voorkomen in het zoekresultaat, maar het woord Programmeur mag niet voorkomen in het zoekresultaat.

  • Java AND (Programmeur OR Consultant)

Door het gebruik van haakjes in de zoekopdracht kunt u delen van de zoekopdracht groeperen. In dit geval wordt eerst gezocht naar het zoekwoord Java. Vervolgens wordt het deel tussen de haakjes als een losse zoekopdracht uitgevoerd. Er wordt gezocht of het woord Programmeur of het woord Consultant voorkomt in het CV. Praktisch gezien is deze opdracht handig wanneer u zoekt naar een Java Programmeur en/of een Java Consultant.


Operators combineren
De Boolean operators kunt u oneindig combineren om daarmee een zoekopdracht te doen waarmee u zeer specifieke CV's in het zoekresultaat kunt laten verschijnen.
Een wat complexer voorbeeld is ("Java Programmeur" OR PHP) AND C# AND NOT freelance. Deze zoekopdracht zoekt naar het voorkomen van het exacte zinsdeel Java Programmeur of het voorkomen van PHP. Ook moet C# voorkomen in het CV. Het woord freelance mag daarnaast niet voorkomen in het CV.
 

Alternatieve operators
Er zijn enkel alternatieven mogelijk wat betreft het gebruik van operators. Naar eigen wens kunt u de operator gebruiken die u prettig vindt werken.
- AND kan vervangen worden door EN of kan vervangen worden door het teken +
- OR kan vervangen worden door OF of kan vervangen worden door het teken |
- NOR kan vervangen worden door NIET of kan vervangen worden door het teken -

Synoniemen
Het zoeksysteem van de CV-database op ICTerGezocht.nl maakt gebruik van "keyword search". Dat houdt in dat opgegeven zoekwoorden exact gematched worden met woorden die gebruikt worden in de CV's van de kandidaten.
Niet iedereen gebruikt dezelfde woorden in het CV om hetzelfde te beschrijven. Sommige ICT-ers gebruiken bijvoorbeeld Engelse termen waar anderen juist Nederlandse termen gebruiken. Om deze reden is het belangrijk dat u zelf gebruik maakt van synoniemen of aanverwante termen om tot het beste zoekresultaat te komen.


Interesse in het gebruik van onze CV-database? Bekijk dan eens onze CV-database producten waarmee u eenvoudig ICT-ers kunt vinden.
Mocht u hierover nog vragen hebben, neem dan even contact met ons op!

Vind ICT-ers in onze CV-database met Boolean Search Score: 9.4 Stemmen: 90
  1. ICTerGezocht.nl
  2. Blog ICTerGezocht.nl