Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl

Delen

4 tekenen dat het tijd is voor nieuw IT talent

door Michiel van der Avoird
936x bekeken
Dit blog is samengesteld door ICTerGezocht.nl, al 10 jaar het meestgebruikte platform voor het werven van ICT'ers in NL.

Veel werkgevers zijn niet bereid om toe te geven dat er extra werknemers moeten worden aangenomen totdat de zaken zichtbaar uit de hand zijn gelopen.

Wanneer is het tijd voor nieuw ICT talent?

1. Kostbare tijd gaat verloren aan routinewerkzaamheden
Werf nieuwe medewerkers als je merkt dat je IT'ers te veel tijd kwijt zijn aan administratieve taken en/of relatieve bijzaken. Laat deze werkzaamheden overnemen zodat de IT-afdeling zich op de hoofdzaken kan richten. Hoe belangrijk ook, telefoontjes en/of een groot aantal zakelijke e-mails mogen productiviteit, bedrijfsopbrengsten en klantrelaties niet in de weg zitten.

2. Klachten over werkdruk
Een personeelslid dat structureel omkomt in het werk gaat je bedrijf vroeg of laat verlaten. Let op verhoogde stressniveaus, onvoldoende aandacht voor details en toenemend verzuim. Heb je een verhoogd aantal klachten ontvangen van overwerkte werknemers? Overweeg om iemand in dienst te nemen of schakel freelancers in om de werkdruk te verlichten.

3. Klachten over de klantenservice
Krijg je meer negatieve feedback op de klantenservice dan gemiddeld? Kampen de servicedesk medewerkers met een te hoge werkdruk? Schakel extra personeel in. Geen enkel bedrijf kan het zich veroorloven bestaande klanten te vervreemden of vragen van potentiële klanten te negeren. Bescherm je goede reputatie.

4. Gemiste deadlines en vergaderingen
Onderneem actie wanneer deadlines en vergaderingen in toenemende mate of zelfs structureel worden gemist door stapels werk. Voorkom dat (potentiële) klanten afhaken of het vertrouwen in je organisatie verliezen. Huur ondersteunend personeel in om achterstallige werkzaamheden af te handelen en waarborg de productiviteit van je team.

Hoe vind je nieuw IT talent?

A. Een nauwkeurig functieprofiel
Stel een duidelijk functieprofiel met taakomschrijvingen op. Bedenk vragen om ongeschikte kandidaten weg te filteren. Zo vergroot je de kans op een match. Breng prioriteit aan in functievereisten, speciale kwalificaties, technische vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken en ervaring. Typeer de bedrijfscultuur en vermeld het salarisbereik. Schrijf een passende vacaturetekst, plaats deze online en selecteer kandidaten voor sollicitatiegesprekken.

B. Werf intern
Komt er een positie vrij? Stel eerst je bestaande personeel op de hoogte, via e-mail of intranet. Welke getalenteerde, gekwalificeerde collega is geknipt voor de functie? Stimuleer mond-tot-mond reclame en moedig je personeel aan om met aanbevelingen te komen. Intern werven bespaart kosten en het inwerken verloopt sneller.

C. Ontwikkel een talentenpool
Bouw een talentenpool op met verschillende typen kandidaten. Voor welke IT-functies werf je het meest? Definieer functieprofielen met technische vaardigheden en zoek bijpassend IT-talent. Heb je iemand gevonden? Houd contact met behulp met gepersonaliseerde e-mails en relevante content. Bereid je nieuwe medewerker voor op de functie met een doordacht onboarding programma.

Kom via ons platform in contact met 18.801 beschikbare ICT'ers

Bekijk alle CV's
Arnhem 3 uur geleden
Rotterdam 13 uur geleden
Hilversum 16 dagen geleden
Hilversum 23 dagen geleden
Den Haag 166 dagen geleden
Diemen 14 uur geleden
Amsterdam 1837 dagen geleden
Breda 12 uur geleden
Den Haag 16 uur geleden
Didam 18 uur geleden