Populairste programmeertalen 2017: Java en C nog altijd aan kop

Populairste programmeertalen 2017: Java en C nog altijd aan kop

De populairste programmeertaal in 2017? Java!

De taal staat al jaren bovenaan en dat is ook dit jaar niet anders. Toch is dat niet het hele verhaal, want er lijkt wel degelijk een verschuiving op handen te zijn. Het klopt dat Java en C nog altijd de lijst aanvoeren, maar onderzoeker TIOBE ziet wel degelijk een verschuiving.

TIOBE stelt iedere maand de lijst samen met de populairste programmeertalen op dat moment. In augustus van dit jaar blijkt dat er in de lagere regionen een strijd gaande lijkt. Een aantal opkomende talen proberen zoveel mogelijk aan populariteit te winnen. Uiteindelijk om wellicht ook C en Java van de troon te kunnen stoten, al lijkt dat nog ver weg.

Java en C nog altijd aan kop, maar grote verschuiving op handen

Java, C en C++ voeren de lijst al langere tijd aan en dat is ook op dit moment niet anders. Java krijgt een rating van 12,961%, C is goed voor 6,477% en C++ heeft een score van 5,550%. Opvallend is wel dat alle talen uit de top 3 een daling laten zien ten opzichte van een jaar geleden. Java levert bijvoorbeeld 6,05% in, C levert 4,83% in en C++ levert 0,25% in.

Het is een probleem dat geldt voor meer van de programmeertalen aan de top. Uit de top 10 laten 9 van de talen een daling zien ten opzichte van vorig jaar. Visual Basic .NET is de enige die met +0,05% een kleine stijging heeft weten te realiseren. Het geeft goed aan dat het juist de talen verder naar beneden in de lijst goede zaken lijken te doen. Er is de afgelopen tijd sprake geweest van een versplintering. Die talen verder naar onderen moeten nu de strijd met elkaar aan om zich omhoog te kunnen werken en wellicht een nieuwe standaard te gaan worden.

Nieuwe programmeertalen in opkomst

Uit het onderzoek van TIOBE (https://www.tiobe.com/tiobe-index/) blijkt bijvoorbeeld dan Crystal (#32), Kotlin (#41), Clojure (#42), Hack (#43) and Julia (#46) het goed doen. Het zijn talen die een een interessante winst laten zien, ondanks dat ze nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Het lijkt voor programmeurs en ontwikkelaars daarom interessant om zich hierin te verdiepen en expertise aan te bieden voor hun (toekomstige) werkgevers.

Ondertussen is er ook binnen de top 20 sprake van een aantal interessante stijgers. Het valt op dat bijvoorbeeld Dart goede zaken doen, net als bijvoorbeeld Go. Het zijn net als Swift en Ruby talen die een aantal plekken gestegen zijn. Dit geeft aan dat er in het veld meer gebruik van wordt gemaakt, waardoor hun invloed en bereik toeneemt.

De grote daler in de top 20 is Assembly Language. De programmeertaal heeft ten opzichte van 2016 in 2017 4 plekken verloren. Ook Objective-C heeft het zwaar en weet zich op een paar plaatsen na te handhaven in top 20. Wat dat betreft is het niet uitgesloten dat er de komende jaren een aanzienlijke verschuiving aan zit te komen.

Als de daling van het gebruik van Java zich doorzet (-6,05% in een jaar tijd) is de kans groot dat het er volgend jaar om gaat spannen of de taal nog op de eerste plaats staat. Ook voor C en C++ mag de daling niet veel verder doorzetten. Indien dat wel gebeurt zullen het bijvoorbeeld C#, Python en de stijger Visual Basic .NET zijn die een kans maken om de top 3 binnen te komen.

Aantal programmeurs, cursussen en aanbieders

Overigens stelt TIOBE met het onderzoek en de index geen lijst samen van de beste programmeertaal of de meest gebruikte in termen van het aantal lijnen geschreven code. In plaats daarvan is het een afspiegeling van het aantal professionele programmeurs en ontwikkelaars dat er mee werkt. Bovendien houdt TIOBE rekening met het aantal cursussen en opleidingen dat erin gegeven wordt en het aantal aanbieders dat dit actief aanbiedt.

Op die manier probeert TIOBE met de index een overzicht te bieden van de populaire programmeertalen op dit moment. De verschuivingen in de lijst geven aan dat het de grote talen zijn die het lastig hebben. Het zal de komende maanden en jaren moeten blijken of een van de kleinere talen erin slaagt om het stokje op een meer serieuze schaal over te kunnen nemen.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

De Design Thinking Methode uitgelegd

Design Thinking is een klantgerichte en iteratieve methode voor het oplossen van complexe problemen en ontwikkelen van nieuwe ideeën.
Michiel van der Avoird 2 mrt 2021

Cloud Computing | IaaS, PaaS, SaaS: betekenis & verschillen

We definiëren de acroniemen IaaS, PaaS en SaaS, geven voorbeelden en wijzen je op de verschillen tussen deze drie vormen van cloud computing.
Michiel van der Avoird 26 jan 2021

Top 10 Frameworks voor (Web)development (2024)

Wat zijn de bekendste frameworks wereldwijd? Welk raamwerken zijn het populairst onder developers? Een overzicht.
Michiel van der Avoird 19 okt 2020

Agile vs DevOps: welke werkwijze past het beste bij jou?

Agile en DevOps zijn twee benaderingen voor softwareontwikkeling met vergelijkbare doelen; een product zo snel en efficiënt mogelijk opleveren.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

De meest populaire Programmeertalen anno 2024

Programmeren kun je leren. Wat zijn de populairste programmeertalen van dit moment? Welke talen worden het meest gevraagd in ICT vacatures?
Michiel van der Avoird 21 jul 2020

DevOps | Betekenis, oorsprong & voordelen

DevOps is de eerste keus geworden voor Agile werken of het optimaliseren van werkprocessen. Wat houdt het begrip precies in?
Michiel van der Avoird 14 jul 2020
 
check