Wat doet een cyber security expert? Taken, opleiding & salaris

Wat doet een cyber security expert? Taken, opleiding & salaris
De cyber security expert waarborgt de implementatie van het informatiebeveiligingsbeleid van een organisatie door het veilige en correcte gebruik van ICT middelen.

Hij of zij definieert, hanteert en implementeert noodzakelijke informatiebeveiligingstechnieken en -praktijken in overeenstemming met normen en procedures voor informatiebeveiliging. De IT security specialist past best practices toe, adviseert, ondersteunt, informeert en geeft training ter bevordering van het bewustzijn omtrent informatiebeveiliging.

ISO 27001: internationale standaard voor informatiebeveiliging
Bedrijven of organisaties die vertrouwelijke informatie verzamelen, bewerken of opslaan, zijn verplicht maatregelen te treffen tegen informatiebeveiligingsrisico's. Met een certificaat voor ISO 27001, de wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging, kunnen zij laten zien dat er wordt voldaan aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
f65a7c9bb3f9e0c662b9a009bf893b8e1989a0f475e99a9e.png

Taken van een IT security specialist

Hoofdtaken van een cyber security specialist volgens het European e-Competence (e-CF) Framework:
  • Informatiebeveiligingsrisico's, bedreigingen en consequenties evalueren en passende actie ondernemen.
  • Training en opleiding verstrekken op het gebied van informatiebeveiliging.
  • Technische validatie en verificatie van beveiligingshulpmiddelen, geschikte gereedschappen implementeren, configureren en beheren.
  • Bijdragen aan het definiëren en actief bevorderen van informatiebeveiligingsnormen en procedures op IT-afdelingen en in IT-gebruikersgemeenschappen.
  • Beveiligingskwetsbaarheden identificeren en verhelpen.
  • Ontwikkelingen op het gebied van beveiliging monitoren om de voortdurende efficiëntie en effectiviteit van informatiebeveiligingsprocessen en -controles te waarborgen.
  • Nieuwe bedreigingen proactief evalueren en potentiële informatiebeveiligingsincidenten tegengaan.
  • Beveiligingstechnieken implementeren in (een deel van) een applicatie, proces, netwerk of systeem.

Welke opleiding heb je nodig?

Werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten met een afgeronde studie computerwetenschappen, zoals een bacheloropleiding informatica & cyber security of masterprogramma security & network engineering. Een BSc of MSc is echter geen harde vereiste. Werkgevers concentreren zich met name op de praktijk. Hoe beter je op de werkvloer presteert, hoe minder belangrijk je studie wordt.

Een fundamenteel begrip van computersystemen, netwerktechnieken, IT regelgeving, softwareontwikkeling en programmeertalen is uiteraard wel noodzakelijk. Starters hebben goede carrièrekansen. Instituten en onderwijsinstellingen bieden een scala aan trainingen, cursussen en opleidingen. Deelnemers ontvangen een certificaat na succesvolle afronding.

Salaris

Het gemiddelde salaris van een IT security specialist ligt in 2019 op gemiddeld € 4.563,- bruto per maand. Een vast contract levert gemiddeld € 4.513,- op, een tijdelijke kracht ontvangt 4.677,- bruto per maand. Lees meer over het salaris van beveiligingsexperts per opleidingsniveau, type dienstverband, carrièreniveau en stad.

Op zoek naar een cyber security expert? Bekijk onze mogelijkheden voor werkgevers en IT-recruiters. Oefen je deze functie zelf uit en heb je iets toe te voegen aan dit artikel? Laat het ons weten via [email protected].
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Frontend vs. Backend: wat is het verschil?

De termen ‘frontend' en ‘backend' verwijzen naar de fundamentele onderdelen van de programmering van (web)applicaties.
Michiel van der Avoird 18 nov 2020

Wat doet een Front-end Developer?

Een front-end developer ontwikkelt de voorzijde van websites, webshops, programma's en apps. Oftewel het voor de gebruiker zichtbare gedeelte.
Michiel van der Avoird 4 sep 2020

Big data | Kenmerken, voordelen & ICT vacatures

Hoewel 'big data' al geruime tijd in de schijnwerpers staat, weet menig mens niet precies wat de term inhoudt.
Michiel van der Avoird 19 mei 2020

De T-shaped ICT professional

T-shaped professionals zijn een uitstekende aanvulling op elk team. Ze hebben een kernrol en focus in hun werk, maar richten zich ook op andere gebied...
Michiel van der Avoird 8 dec 2019

Hoe herken je een goede ICT manager?

De ICT manager is verantwoordelijk voor het vormgeven en doorontwikkelen van het strategische informatiebeleid van een organisatie. Hij inventariseert...
Michiel van der Avoird 1 dec 2019

Wat doet een IT Consultant?

Een IT consultant is een (externe) analist die de IT-systemen van bedrijven evalueert om hen te helpen hun zakelijke doelstellingen te bereiken.
Michiel van der Avoird 19 nov 2019
 
check